Bugun...



Ayasofya’da dev iskelenin kaldırılmasıyla Serafim Meleği ortaya çıktı

Ayasofya Camisi’nde 7 yıldır bulunan dev iskelenin söküm işlemleri tamamlandı. İskelenin kaldırılmasının ardından 'Serafim Meleği' figürü ortaya çıktı.

facebook-paylas
Tarih: 23-11-2020 17:19

Ayasofya’da dev iskelenin kaldırılmasıyla Serafim Meleği ortaya çıktı

Ayasofya’da 7 yıldır kurulu duran iskelenin kaldırılmasıyla arkasında bulunan 'Serafim Meleği' figürü görünür hale geldi.

Uzun yıllar müze olarak kullanılan ve 86 yıl sonra, 24 Temmuz'da ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde bulunan dev iskelenin sökümüne kısa bir süre önce başlanmıştı.

1993'te ana kubbe onarımı için kurulup 17 yıl kullanılan iskele İstanbul'un 2010 yılında Kültür Başkenti olması üzerine bakanlık talimatıyla kaldırılmıştı. Ancak dev iskele, 2013'te iç duvarların onarımı için yeniden kurulmuştu. İskele, proje süresi 650 gün olmasına rağmen 2013'ten bu yana Ayasofya'da varlığını sürdürüyordu.

İskelenin sökülmesi için camide başlayan çalışmalar tamamlandı. Dev iskelenin kaldırılmasının ardından 'Serafim Meleği' figürü de ortaya çıktı.

Serafim Meleği nedir? 

Serafim, İncil'de adı geçen 3 çift kanatlı bir göksel varlıktır. İncil'de, Hz. İsa'nın onları altı kanatlı varlıklar olarak gördüğü yazılıdır. Koruyucu Melekler sınıfında yer alır.

Ortaçağ Hıristiyanlık melek biliminde melekleri yöneten dokuz emirden ilkidir. Serafim, ‘Tanrı'nın Tahtını korumakla görevli melek’ olarak zikredilmiştir. Tanrı'nın sevgisi ile yandıkları için ''yanan melekler'' şeklinde de tasvir edilirler. Genellikle çocuk yüzlü ve altı kanatlı olarak resmedilirler.




Bu haber 1560 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
nöbetçi eczaneler
YAZARLAR
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


YUKARI YUKARI