Tweet |
Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabet, insülin hormonunun eksikliği veya bu hormonların etkisiz olmasıyla ortaya çıkan, bunun sonucunda kan şekerinin yükselmesiyle sürecin devam ettiği, tedaviye erken dönemde başlanılmadığı takdirde ise sürekli ilerleme gösteren kronik bir hastalıktır.
Çağımızın hastalığı olarak nitelendirebileceğimiz diyabet dünyanın her yerinde sıkça görülürken, gittikçe daha da yaygın bir hale gelmeye başlamıştır. Öyle ki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) diyabetle ilgili Türkiye için de korkutucu bir tablo paylaştı. Tablodaki rakamlar gösteriyor ki 2025’te her 2 kişiden birinin diyabet hastalığına yakalanacağı öngörülüyor.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Berkant Kaderli, diyabetin birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirterek, bunların başında da göz hastalıklarının geldiğini vurguladı.
Dr. Kaderli, son yıllarda diyabet sebebiyle göz hastalıkları bölümüne gelen insan sayısında ciddi bir artış gözlemlendiğini ve bu rahatsızlıkların diyabet ile paralel bir şekilde ilerleme gösterdiğini belirterek, tedaviye başlanmadığı takdirde ciddi göz hasarlarına yol açtığını aktardı.
Diyabet retinaya hasar veriyor
Yüksek kan şekerinin gözün arkasındaki retina tabakasına ciddi zararlar verdiğini belirten Kaderli, diyabetin ilk başlarda gözde ufak kanamalarla başladığını, ardından retinada ödeme ve gözün arkasında beslenmenin sağlıksız ilerlemesinden dolayı yeni damarlanmaya yol açabileceğini kaydetti. Kaderli, bu yeni oluşan kırılgan damarların da kanayarak, göz içinde kanamaya ve retina dekolmanına sebep olabileceğini belirtti.
Diyabet teşhisi konulduğunda göz muayenesine gidin
Göz sağlığından erken teşhisin önemli olduğunu belirten Kaderli, diyabet teşhisi konulduktan hemen sonra göz muayenesine gidilmesini tavsiye ederek, bunun da ileride çıkabilecek sorunların önlenmesinde ciddi bir öneme sahip olduğunu aktardı.
Kaderli ayrıca, diyabete bağlı göz hastalığının sinsi bir şekilde ilerlediğinin altını çizerek, belirtilerini beklemeden göz muayenesine gidilmesi gerektiğini belirtti. Kaderli, “Tedaviye geç başlanıldığı takdirde gözün vitre dediğimiz kısmında kanama olabiliyor, bu kanama sonucunda görmede bulanıklaşma başlayabiliyor. Sürecin sonunda retina tabakası kalkarak görme kaybına yol açabiliyor. Bunun önüne geçmek için ise tedaviyi geciktirmemek gerekli” dedi.
Diyabete bağlı göz hastalıklarından korunmanın yolları
Diyabetli hastaların birçoğunda görülen diyabete bağlı göz rahatsızlıklarını, başlangıç aşamasındayken engellemeye yönelik hareketlerin önemli olduğundan da bahseden Kaderli, bunun için günlük yaşantımızda değişiklikler yapmamız gerektiğini belirtti.
Kan şekeri değerinin ideal değerlere olabildiğince yakın tutulması gerektiğini belirten Kaderli, bunu sağlamak için doktorun tavsiyesine göre insülin kullanımı, beslenme ve kilo kontrolünün, bu hastalığın tedavisinde önemli bir yer tuttuğunu aktardı.
Sigara ve alkolün de bırakılmasının önemli olduğunu sözlerine ekleyen Kaderli, sigara ve alkolün kan damarlarını daralttığını, bunun da olası bir komplikasyon ihtimalini arttırdığını aktardı.