Bugun...



Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi yarın törenle açılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katılacağı, Eti Maden Tesisleri'ndeki lityum karbonat üretimine tesisinin açılışı Eskişehir'de gerçekleşecek.

facebook-paylas
Güncelleme: 25-12-2020 18:30:19 Tarih: 25-12-2020 18:26

Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi yarın törenle açılacak

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi Kırka Mahallesi'nde kurulu Eti Maden Tesisleri'ndeki lityum karbonat üretimine tesisi yarın açılacak.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) başta olmak üzere tüm elektrikli otomobillerin, mobil telefonların, elektrikli araçların bataryalarında ve elektrikle çalışan aletlerin pillerinde kullanılan lityum, Türkiye’de ilk defa yerli olarak bordan üretilecek.

İlk etapta yıllık 10 ton lityum üretilecek tesisin resmi açılışı, yarın saat 14.00'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferansla katılacağı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in hazır bulunacağı programla gerçekleşecek.
Lityum karbonat bor atıklarından elde edilecek

ETİ Maden Tesisleri Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Derya Maraşlıoğlu, tesisteki bor atıklarında lityum bileşiğine rastladıktan sonra bunu Türkiye ekonomisine kazandırmaları gerektiğini düşünerek Ar-Ge çalışmalarına başlamış. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de yardımlarıyla birlikte, lityum karbonat üretilmek üzere bir tesis kurulmaya başlanmış.
Yyıllık 600 tona ulaşması planlanıyor

Lityum karbonat tesisinin ilk yılki hedefi 10 ton lityum üretimi olarak belirlendi. Yapılan açıklamaya göre tesisin kapasitesi geliştirilecek ve önümüzdeki yıllarda yıllık 600 ton üretim kapasitesine sahip olacak.
Lityum nedir, Türkiye'de üretilecek lityum nerelerde kullanılacak?

Yoğunluğu en düşük metallerden birisi olan lityum, doğada saf halde bulunamayan kimsayal bir elementtir. Element tablosunda Li olarak adlandırılan lityum’un atomik kütle birimi, 6,941 u olarak belirlenmiştir.  Saf halde bulunamadığı için de elementin mutlaka tesislerde işlenip üretilmesi gereklidir. İlk lityum üretimine, 1950’li yıllarda Amerika’da başlanmıştır.

Lityumun yaklaşık olarak 25 farklı endüstride kullanım alanı mevcut. Ancak lityum en çok mobil batarya ve pil üretiminde kullanılmak üzere ön plana çıkıyor. Tablet, akıllı telefon ve bilgisayarların pil ve bataryalarında, lityum karbonat kullanılıyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in de dile getirmiş olduğu gibi lityum karbonat, TOGG gibi birçok elektrikli otomobil ve cihaz bataryalarının üretiminde kullanılmak üzere yerli bir şekilde üretilecek.




Bu haber 1958 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TEKNOLOJİ Haberleri

HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
nöbetçi eczaneler
YAZARLAR
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


YUKARI YUKARI