escort beylikdüzü beylikdüzü escort bayan beylikdüzü escort bayan escort beylikdüzü beylikdüzü escort
Bugun...



Kadın emeğine darbe: Doğum izninde işten çıkarma tepkisi

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, İnegöl Belediyesi’nde görev yapan bir kadın çalışanın doğum izni sürecinde işten çıkarıldığı iddiasıyla sert bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, söz konusu uygulamanın kadın emeğine ve annelik hakkına yönelik açık bir hak ihlali olduğu vurgulandı.

facebook-paylas
Tarih: 04-02-2026 10:34

Kadın emeğine darbe: Doğum izninde işten çıkarma tepkisi

Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından yapılan açıklamada, İnegöl Belediyesi’nde görev yapan oda üyesi bir mimarın, doğum iznini tamamladıktan sonra raporlu olduğu dönemde işten çıkarıldığı belirtildi. Çalışma hayatının en hassas dönemlerinden birinde gerçekleştiği ifade edilen bu durumun yalnızca bireysel bir mağduriyet olmadığı, aynı zamanda kadınların çalışma yaşamındaki güvencesini zedeleyen bir uygulama olduğu dile getirildi.

 

Açıklamada, bir kadının aile kurma ve annelik hakkının Anayasa ve ilgili mevzuatlarla güvence altına alındığı hatırlatılarak, doğum yapan bir çalışanın raporlu olduğu süreçte işten çıkarılmasının hukuki, vicdani ve insani açıdan kabul edilemez olduğu ifade edildi. Bu tür uygulamaların kadınları annelik ile mesleki yaşam arasında haksız bir tercihe zorladığı vurgulandı.

 

Meslektaşlarının işten çıkarılmasının ardından aynı pozisyon için yeni personel alımının devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, bu durumun işlemin kurumsal bir ihtiyaçtan değil, doğrudan annelik sürecinden kaynaklandığını ortaya koyduğu belirtildi. Uygulamanın, İş Kanunu’nun eşit davranma ilkesine ve doğum izni ile analık hali korumalarına aykırı olduğu ifade edildi.

 

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, yaşanan olayın hem hukuki boyutuyla hem de kadın hakları çerçevesinde yakından takip edileceğini, gerekli tüm girişimlerin yapılacağını kamuoyuna duyurdu. Açıklamada ayrıca, kadınların çalışma hayatında eşit, güvenceli ve ayrımcılıktan uzak koşullarda var olmasının temel bir hak olduğu vurgulanarak, bu hakkın ihlal edilmesine sessiz kalınmayacağı belirtildi.

 



Bu haber 410 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İNEGÖL Haberleri

HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
nöbetçi eczaneler
YAZARLAR
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


YUKARI YUKARI