|
Tweet |
Toplantıya köy muhtarlarının yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve çevreci gönüllüler katıldı. İlk konuşmayı Eymir Köyü Muhtarı Nazmi Özen yaptı. Özen, konuklara ve katılımcılara teşekkür ederek toplantıyı başlattı. Ardından, köy kadınları adına Ayşe Doğer, Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Kayıhan Pala, Bursa Barosu’nu temsilen Eralp Atabek ve Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergün Ertürk söz aldı.
Kadınların ve Gençlerin Mücadelesi
Köy kadınlarından Ayşe Doğer, ne pahasına olursa olsun köylerinin toprağına ve suyuna sahip çıkacaklarını belirtti. Orhan Sarıbal, "Altın takmadan da yaşanabileceğini ama ekmeksiz ve susuz yaşanmayacağını" vurguladı. Kayıhan Pala, siyanürle maden aramanın sağlığa zararlarını anlattı. Eralp Atabek, Bursa Barosu olarak bu mücadeleye hukuki destek vereceklerini belirtti. Prof. Dr. Ergün Ertürk ise, siyanürün toprağı ve suyu nasıl zehirleyeceğini ve doğanın olumsuz etkileneceğini açıkladı.
Sloganlar ve Pankartlar
Konuşmalar sırasında kadınların taşıdığı pankartlar ve gençlerin attığı sloganlar büyük beğeni topladı. Genç kızların taşıdığı "Ölüler Altın Takmaz" pankartı, mücadelenin en somut ve gerçekçi özeti olarak dikkat çekti. Gençler, attıkları sloganlarla köyü inletti. Kadınların ve gençlerin bu mücadeleye sahip çıkması, mücadelenin başarıya ulaşacağı konusunda herkesi umutlandırdı.
Bugünkü etkinlik, çevrecilerin ve siyasilerin yağmalanan ve talan edilen ormanı yerinde incelemesiyle sona erdi. Köylülerin ve çevrecilerin siyanürle altın aramaya karşı gösterdikleri direnç, bu mücadelenin uzun soluklu ve kararlı bir şekilde devam edeceğini gösteriyor.