Bugun...



İNEGÖL’DE ARMUT ÜRETİCİSİ ZORDA: MARGARİTA ARMUDUNUN YÜZDE 50’Sİ ELDE KALDI!

Geçen yıl 30-35 TL’den satılan armut bu yıl 10-15 TL’ye alıcı bulmakta zorlanıyor. Meyve suyu fabrikalarının 2 TL fiyat açıkladığını belirten üreticiler, ihracatın artırılmasını ve çiftçiye destek verilmesini istiyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-10-2026 16:24:13 Tarih: 12-10-2026 16:22

İNEGÖL’DE ARMUT ÜRETİCİSİ ZORDA: MARGARİTA ARMUDUNUN YÜZDE 50’Sİ ELDE KALDI!

2026 yılı meyve sezonunda zor günler geçiren üreticiler, artan maliyetler ve pazarlama sorunları nedeniyle ürünlerini satmakta güçlük çekiyor. İnegöl’de sezonun sonuna yaklaşılırken Margarita armudu üreticileri, ürünlerinin önemli bir bölümünün depolarda yer kalmaması ve ihracattaki daralma nedeniyle ellerinde kaldığını belirtti.

“ARMUDUMUZUN YÜZDE 50’Sİ ELİMİZDE KALDI”

Üreticiler adına yapılan açıklamada, kirazla başlayan sezonun şeftali ve Santa Maria armuduyla devam ettiği, Margarita armudunun hasadında ise sona gelindiği ifade edildi. Ancak depolarda yeterli yer bulunamaması nedeniyle Margarita armudunun yaklaşık yüzde 50’sinin değerlendirilemediği kaydedildi.

Geçen yıl kilogramı 30-35 TL arasında satılan armudun bu yıl 10-15 TL seviyelerinde dahi alıcı bulmakta zorlandığını belirten üreticiler, yaşanan durumun kendilerini ekonomik açıdan çıkmaza sürüklediğini dile getirdi.

İHRACATTAKİ DARALMA ÜRETİCİYİ VURDU

Üreticiler, önceki yıllarda armut ihracatının büyük bölümünün Rusya ve Romanya pazarlarına yapıldığını, bu yıl ise özellikle Rusya’ya yönelik ihracatta ciddi daralma yaşandığını ifade etti.

Daha önce gemilerle gönderilen ürünlerin kara yoluyla sevk edilmesinin süreyi ve nakliye maliyetlerini artırdığı belirtilirken, ihracattaki sorunların iç piyasada da fiyatları olumsuz etkilediği vurgulandı.

“SADECE KASALAMA İŞÇİLİĞİ 5 TL”

Üretim maliyetlerinin geldiği noktaya dikkat çeken çiftçiler, armudun kasaya konulması için kilogram başına yaklaşık 5 TL işçilik gideri oluştuğunu belirtti. Budama, ilaçlama ve gübre gibi diğer masraflar hesaba katıldığında, mevcut satış fiyatlarının üreticinin maliyetlerini karşılamakta yetersiz kaldığı ifade edildi.

Gece gündüz çalışarak, aileleriyle birlikte üretim yaptıklarını belirten çiftçiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve gelecek sezonlar için endişe duyduklarını kaydetti.

MEYVE SUYU FABRİKALARINDAN 2 TL FİYAT

Üreticilerin en fazla tepki gösterdiği konulardan biri de meyve suyu fabrikalarının açıkladığı alım fiyatı oldu. Değerlendirilemeyen armutların meyve suyu fabrikalarına verilmek istendiğini belirten üreticiler, kilogram başına 2 TL fiyat açıklanmasının kendilerini mağdur ettiğini söyledi.

Marketlerde küçük bir meyve suyunun 40-50 TL seviyelerinde satıldığını hatırlatan çiftçiler, kendi ürünlerinin fabrikalar tarafından 2 TL’den alınmak istenmesine tepki gösterdi.

YETKİLİLERE DESTEK ÇAĞRISI

Üreticiler, başta ihracatın yeniden hareketlendirilmesi olmak üzere ürünlerin pazarlanmasına yönelik çözümler geliştirilmesini ve çiftçilere destek sağlanmasını istedi.

Tarım sektöründe yaşanan sorunların devam etmesi halinde üreticilerin daha ağır ekonomik koşullarla karşı karşıya kalacağını belirten çiftçiler, yetkililerden kalıcı çözümler beklediklerini ifade etti.

Üreticiler, “Bizim istediğimiz, ürünümüzün değerini bulması ve emeğimizin karşılığını alabilmemiz. Üretmeye devam etmek istiyoruz ancak bu şartlarda ayakta kalmak giderek zorlaşıyor” diyerek çağrıda bulundu.

 



Bu haber 108 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İNEGÖL Haberleri

HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
nöbetçi eczaneler
YAZARLAR
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
GAZETEMİZ

İTSO BAŞKANI KİM OLSUN


YUKARI YUKARI